Jak kawa wpływa na biochemię?

Paweł Bieniek

Posłuchaj odcinka w wersji audio:

Kawa, czarny eliksir szczęścia, napój bogów, bez którego masa osób nie wyobraża sobie poranka, popołudnia i wieczoru. Naukowych teorii o kawie słyszeliśmy wszyscy mnóstwo, raz zdrowa, a raz nie. Dlatego dziś wziąłem kawę na tapet i opowiem o tym, jak wpływa na naszą biochemię, a Wy sami odpowiecie sobie na pytanie, czy ją ograniczać, czy nie.

Kawa to nie tylko kofeina, to masa innych substancji, w tym doskonałych przeciwutleniaczy - tylko jest jedno ale - przeciwutleniacze znajdziemy w innych produktach, o wiele bardziej wartościowych niż kawa. Mamy więc plus, ale nie tak duży jak mogłoby się wydawać. Jak widać kawa jest dość skomplikowana, dlatego jeśli chcesz wiedzieć:

  • Czy kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę?
  • Czy kawa zmniejsza albo zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych?
  • Jak kawa wpływa na organizm podczas wysiłku fizycznego?
  • Czy warto wypić espresso przed maratonem?
  • Czy kawa silnie uzależnia?
  • W jaki sposób kawa nas pobudza?
  • Jak poznać, że czas odstawić kawę?

Zapraszam do wysłuchania odcinka!