Posłuchaj odcinka podcastu:
SUBSKRYBUJ Smart Workout w swojej ulubionej aplikacji
Ostatnio rozmawialiśmy o węglowodanach, więc idźmy za ciosem i porozmawiajmy dziś o tłuszczach.
Wiele osób boi się tłuszczu - w końcu przez lata wmawiano nam, że jest naszym wrogiem, a sklepy zostały zalane produktami 0% tłuszczu oraz light. Dziś już wiemy, że tłuszcz nie jest naszym wrogiem, wręcz przeciwnie, coraz więcej mówi się o zbawiennym wpływie diety śródziemnomorskiej, która oliwą stoi (a raczej oliwą spływa). Oprócz tego, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, jest też nośnikiem energii. Więc jak to jest?
- Czy tłuszcz z pożywienia odkłada się jako tłuszcz w Twoim ciele?
- Czym są kwasy tłuszczowe?
- Czy naprawdę istnieją dobre i złe tłuszcze?
- Dlaczego niedobór tłuszczu w organizmie jest zły?
- Czym najlepiej smarować chleb i czy margaryna na pewno jest zła?
- Co to jest cholesterol i czy zawsze jest niebezpieczny?
Zapraszam do wysłuchania odcinka, w którym dowiecie się wielu ciekawych i wartościowych informacji na temat tego, co być może właśnie w tej chwili spożywacie.